CUIDA'T

Abús i agressions sexuals... no ho pateixis!

Totes les persones tenim els mateixos drets i un n’és el dret a gaudir d’una sexualitat pròpia, que sigui lliure i planera. Aquest dret es basa en el respecte cap a tu mateix, però sobretot en el respecte cap als altres. La sexualitat és un aspecte íntim de la persona que va madurant a mesura que es van vivint experiències. És, en definitiva, un aprenentatge més de la vida.

 

L’adolescència és un moment de certa feblesa en el qual no sempre és fàcil la presa de decisions lliures, sense que aquestes es vegin influïdes pel teu entorn. Has d’aprendre a diferenciar els consells de les persones que t’estimen dels d’aquells que t’aconsellen esperant treure’n algun profit personal. És important que aprenguis a dir NO a les propostes de sexualitat que tu no vulguis practicar lliurement i sota la teva responsabilitat. Aleshores, la negociació és el camí més adequat per arribar a acords.

 

Recorda: Les relacions sexuals són completament lliures, només has de fer allò que tu i l’altre desitgeu fer. No et tallis, aprèn a dir no.

 

És amor el que sents? Què pretén la persona que maltracta? Quines conseqüències pot tenir una violació? On has d’anar si necessites ajut?

Saps que hi ha diferents tipus d'abús?

Els símptomes que la teva parella et maltracta emocionalment són molt variats; et posem uns quants exemples:

 • Controla massa els teus horaris i et fa trucades constants per saber on ets.
 • No vol que et vesteixis i et pintis com a tu t’agrada.
 • Et trenca objectes personals.
 • T’agafa el mòbil i llegeix el teu correu sense permís i, a sobre, et diu que si no tinguessis res per amagar no t’importaria!
 • Parla malament de les teves amigues i dels teus amics perquè no surtis ni confiïs en elles o ells.
 • Té atacs de gelosia molt freqüents, sense raó.
 • Arriba a creure’s que té el dret de prohibir-te parlar i expressar les teves opinions.
 • Es mostra exigent amb tu, et desvalora com a persona i t’humilia en públic i en privat.
 • T’impedeix fer determinades activitats.
 • S’enfada sense motiu, et crida, t’insulta i et vol fer creure que si l’estimessis de veritat, faries tot el que et demanés i que si no ho fas, té el dret de castigar-te.
 • Et fa culpable de coses que són la seva responsabilitat.
 • Amenaça d’abandonar-te i fer-te mal, a tu o a persones que t’estimes.
 • Té actituds repetitives de manca de respecte per les teves decisions: per exemple, insistir-te massa o forçar-te per tenir relacions sexuals, quan tu li has dit que no ho tens clar, o no voler utilitzar mitjans anticonceptius i de protecció de malalties de transmissió sexual i no voler, tampoc, que els utilitzis tu.

No creguis mai una persona que et diu que si l’estimessis tindries relacions sexuals amb ella sense preservatiu; només està buscant el seu plaer, i a tu no t’estima en absolut!

Els maltractament físics comencen habitualment per petits cops, puntades de peu, pessigades, empentes, estirades de cabells… I el més segur és que s’agreugin cada vegada més.

Al principi, la persona que t’agredeix et diu que no volia agredir-te, que se li ha escapat o fins i tot que era una broma i et demana perdó. Aquestes petites agressions ja indiquen una situació de perill que has de tallar tan aviat com puguis, per evitar que es converteixin en situacions més greus, amb risc per a la teva salut i, fins i tot, a vegades, per a la teva vida.

Si t’amenaça o pega amb objectes o utilitza armes blanques, la situació és molt greu. Estàs en perill!

L’abús sexual és un tipus de maltractament donat per una coacció o imposició a fer alguna cosa de caràcter sexual en contra de la pròpia voluntat.

La persona que abusa sexualment té una posició clarament de poder sobre la persona abusada. Aquest poder es pot donar per la diferència d’edat, per un major control, una major maduresa psicològica i biològica. És per això que els menors i les persones amb discapacitat física i/o mental són els que major risc tenen de patir abusos.

Generalment no hi ha violéncia física en l’abús, però n’hi pot haver.

L’abús sexual, es pot donar amb contacte físic (tocaments, penetració bucal, genital o anal o introducció d’objectes) o sense contacte físic (exhibicionisme, fotografies de contingut sexual, visualització de pel·lícules pornogràfiques,…).

Es consideren abusos sexuals no consentits, els que es fan a menors de 13 anys, a persones privades de sentit o a persones amb trastorn mental.

Parlem d’assetjament sexual si, a la feina, a la família, a l’escola o entre els amics, algú et demana relacions sexuals amb coacció o amenaça i això et provoca una situació d’intimidació, hostilitat o humiliació, que et pot causar un mal o perjudici.

Entenem com agressió sexual tota relació no consentida, aconseguida per violació i intimidació. No serà vàlid el consentiment obtingut mitjançant violència o intimidació o l’atorgat per un o una menor de 13 anys o per una persona amb incapacitat.

L’agressió es considera una violació si hi ha un accés corporal per via vaginal, anal o bucal o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies.

(Font: www.sexejoves.gencat.cat)

GUIA EMANCIPACIÓ

Twitter

Contacte

Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits

Via Laietana, 54, 1er
08003 Barcelona

Tel: 93 268 99 91

info@fepa18.org