CONTROLA LES TEVES DESPESES

Obligacions fiscals: Com saber si has de fer la declaració de la renda o declarar altres impostos

E

ls adults ens hem de preocupar dels deures que la llei ens demana.

 

Hi ha diferents impostos, com els que s’han de pagar si tens cotxe, una casa, etc. Aquí trobaràs informació!

 

Una de les obligacions més comunes és informar cada any dels moviments de diners que fem: què guanyem (amb un sou, beques, etc.)) i què paguem (lloguer, hipoteca,etc). Clica aquí per informar-te.

IMPORTANT! HAS DE SABER SI ESTÀS OBLIGAT O NO A FER LA DECLARACIÓ DE LA RENDA! Pot ser et tornen diners! (o pot ser els has de pagar...)

El document d’Hisenda que has d’emplenar, posant tots els diners que has guanyat durant l’any i també algunes despeses (si pagues un lloguer amb contracte, per exemple) per saber si pagues, o et paguen.

Cada any. Es fixen unes dates que marquen quan comença i quan s’acaba el termini. Fora d’aquestes dates no es pot fer, per tant si estàs obligat i no l’has fet en aquest termini, poden sancionar-te. Normalment és d’abril a juny (i es posen les dades de l’any anterior).Per tant, l’abril del 2019 faries la declaració de la renda del 2018.

Si només cobres la prestació com a jove extutelat/da, normalment no cal fer-la. Si, a més de cobrar-la, treballes, hauràs de fer-la segur.

A la web http://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio.shtml trobaràs tota la informació.

 

Pots demanar hora per a que t’ajudin a fer-la. Si ho fas, porta tota la documentació que puguis (certificats de les empreses on hagis treballat durant l’any, de l’atur, de les beques, certificats de la oficina bancària, i si estàs pagant un lloguer documentació sobre el què has pagat i les dades d’aquest…). Tot i així, si hi vas et demanaran la documentació que manqui i pot ser hauràs de tornar!

 

També pots fer-ho tot per Internet i /o telèfon. Podries fer el “Borrador”, (t’ho fan automàticament, però has de revisar-lo i modificar-lo si falta alguna dada, o no estan correctes). Recorda que el responsable de verificar la informació que conté l’esborrany ets tu. Si fas la declaració amb dades errònies poden sancionar-te.

 

Una vegada modificat, l’has de confirmar.

  • L’empresa segurament t’haurà donat un document en el qual indiqui les rendes que has obtingut, que a més haurà de coincidir amb les dades de les nòmines que has rebut al llarg de l’any.
  • Les entitats financeres també t’hauran informat sobre els rendiments d’interessos sobre els dipòsits que hagis tingut, i sinó pregunta.
  • L’entitat financera en què tens la hipoteca t’haurà informat del que has pagat d’hipoteca (amortització + interessos + despeses). Contrasta que és el mateix que tu has pagat durant tots els mesos.
  • Si tens propietats (habitatge, garatge), contrasta que aquestes dades que apareixen en l’esborrany són correctes.
  • Si tens fills o persones grans a càrrec comprova que estan incloses a efectes de calcular el mínim personal i familiar

Has de calcular quants diners bruts has cobrat durant l’any.

 

I tenir en compte si aquests diners només venen d’un pagador (un sou, una beca, l’atur…) o de dos.

 

Si els ingressos només han vingut d’un pagador i durant l’any has guanyat menys de 22.000 €, NO has de fer la declaració de la renda.Si has tingut més d’un pagador (i el segon o posteriors supera els 1.500 € anuals) el límit baixa fins als 11.200 euros.  A més si fas la deducció per hipoteca sí que la hauries de presentar, independentment del límit.

Si no tinguessis obligació de realitzar-la, si et surt a tornar… la pots presentar perquè Hisenda et torni diners!

La meritació de l’IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques) és anual. Si un any tens obligació de realitzar-la i no ho fas, Hisenda pot detectar-lo i obligar-te a que ho facis, amb la seva corresponent sanció. Però si un any no tens obligació de realitzar-la, només la realitzaràs si tu ho decideixes (per exemple si et surt a retornar).

IMPORTANT! QUÈ PASSA SI NO PAGO? SANCIONS I MULTES

Si decideixes no pagar qualsevol import que et reclamin (una sanció, com per exemple una multa per fer un grafiti, no portar targeta de metro vàlida, beure al carrer, …) t’ho estalviaràs per un temps…però et sortirà car! Tot allò que ens demanen, ho acabarem pagant. I quant més temps passi, pitjor perquè aniran sumant interessos!

 

Com ho faran? Quan tinguis diners al teu número de compte, t’ho acabaran traient. És el que s’anomena embargament.

 

Saps una bona notícia? Algunes multes pots deixar de pagar-les si fas alguna cosa positiva per la comunitat. És la commutació de multes. Vols saber més? Clica aquí.

 

GUIA EMANCIPACIÓ

Twitter

Contacte

Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits

Via Laietana, 54, 1er
08003 Barcelona

Tel: 93 268 99 91

info@fepa18.org