CONTROLA LES TEVES DESPESES

Com preveure les despeses que tindràs cada mes

S

i ja vius pel teu compte i vols administrar correctament l’economia domèstica; o bé simplement vols arribar a final de mes sense números vermells, aquí tens uns quants consells senzills. De segur que t’ajudaran a organitzar el pressupost.

 

Identifica les despeses mínimes fixes i les despeses variables que tens cada mes i fes-ne un seguiment durant un període determinat, per saber quant gastes en cada partida. Amb els ingressos has de poder cobrir les despeses fixes i, segons els fons que et restin per a les despeses variables, hauràs d’estrènyer més la bossa o no tant. Saps quants diners necessites per viure un any? Entra aquí per planificar les teves despeses.

 

Mira de tenir un fons reservat per a imprevistos (despeses derivades d’una malaltia, una multa inesperada, obres de reforma, etc.).

Podria interessar-te mirar això! Les CAF (Comunitats autofinançades) són comunitats de 10 a 30 persones que estalvien en comú, prenent crèdits del fons compartit i s’ajuden mútuament. Pot servir-te per a cobrir imprevistos que puguis tenir.

 

Esbrina si pots destinar –i ho vols– de manera regular una part gran o petita dels ingressos a estalviar per a despeses previstes o projectes a termini mitjà o llarg (una matrícula a un curs de formació, un viatge, regals de Nadal, una mudança, etc.)

 

Procura no endeutar-te. Tot i que en algun moment et pugui convenir d’adquirir un producte i pagar-lo de mica en mica, acumular quotes i deutes (per a pagar un electrodomèstic, un cotxe, un viatge…) pot arribar a ser insostenible.

Font: http://jovecat.gencat.cat/ca/ Generalitat de Catalunya

 

Hi ha algunes aplicacions que t’ajudaran a gestionar la teva economia. Per exemple monefy és una app per a gestionar la teva economia domestica sense necessitat de sincronitzar el teu banc.

 

Kakebo és un mètode de gestió econòmica del mes on pots descarregar-te les plantilles dels planificadors i on hi ha les instruccions per tal de autogestionar-te autònomament.

Fes un cop d’ull al catàleg de DINERètic on trobaràs informació sobre com passar-se a la banca ètica, com estalviar i invertir amb consciència, com contractar una assegurança ètica i fins i tot com finançar un projecte propi.

Hi ha despeses fixes que no varien mai o molt rarament. També hi ha partides fixes que causen despeses variables segons les necessitats i els hàbits de consum; partides que varien segons els desigs o necessitats, i despeses imprevistes. Heus aquí una relació de les partides que hauries de tenir en compte, en general, per a preveure i controlar les despeses domèstiques.

 

* Si vols saber com escollir els serveis de la llar … ves a tràmits administratius

Sovint pensem que estalviar és guardar una part dels diners que tenim per fer-los servir quan ho necessitem. Però estalviar no és només guardar diners, si no també intentar gastar menys! Mira algunes maneres de fer-ho…

Descomptes

 • ¡Vigila! Al pagar amb targeta podem gastar més que si paguem amb diners, ¡ja que amb la targeta no ens fixem tant en quant gastem!
 • A les botigues, supermercats, etc. sovint hi ha descomptes, ofertes o rebaixes. Busca, compara i fes ús de la paciència per trobar la millor opció! Algunes botigues tenen carnets que si te’ls fas, et donen avantatges econòmics i fan que les compres et surtin més barates.

No has de gastar més del que necessites

Al comprar bitllets de transport públic, pagar el telèfon mòbil, Internet, etc… mira el que necessites i compara les tarifes que millor et poden funcionar! També quan tens temps per tu i vas al cine, fas esport …. pots cercar ofertes i opcions gratuïtes que tens a l’abast! Si vols idees sobre com gaudir de l’oci sense gastar gaire, ves a oci

 

Si has de menjar o sopar fora, perquè la feina o la formació no et permet fer-ho a casa, prepara’t cada dia un tupper per emportar-te’l i no gastar en això.

A casa: consells per gastar menys (i per cuidar el planeta!!)

 • Nevera:
  Descongelar periòdicament el refrigerador li permetrà estalviar energia i diners. Obre el refrigerador només quan sigui necessari i per la menor quantitat de temps possible, així evitaràs la pèrdua de fred. Mantingues el congelador el més ple possible, els aliments congelats ajuden a conservar el fred. Si és necessari, ompli amb aigua alguns recipients, tapa’ls i introdueix-los en el congelador. No introdueixis aliments calents en la nevera. Mantingues neta la part posterior del refrigerador, l’acumulació de la pols redueix el rendiment i augmenta el consum d’energia elèctrica.
 • Llum:
  Aprofita al màxim la llum natural. A més, evita encendre llums durant el dia i apaga les llums que no estàs usant.
  Canvia les bombetes tradicionals (incandescents) per les d’estalvi d’energia, comença per aquelles que més temps tens enceses.
 • Rentadora:
  Renta a càrrega completa i amb aigua freda.
  Les activitats de rentat i planxat realitza-les preferentment en horaris de menor demanda d’energia, és a dir, durant el matí.
  Si vas a utilitzar rentadores, assecadores de roba o rentavaixelles automàtiques, utilitza càrrega completa i sempre neteja els filtres dels artefactes que usi, una vegada que acabi el seu ús, sobretot en el cas de les aspiradores i assecadores.
 • Electricitat:
  Entre un 15% i 20% d’estalvi d’energia es pot aconseguir apagant i desendollant els equips electrònics que no utilitzis regularment (DVD, Vídeos, Consoles de Joc).
  Configura el teu ordinador en “funció d’estalvi” i apaga la pantalla si vas a sortir per més de ½ hora.

Font: http://www.paritarios.cl/consejos_ahorro_energia_casa.htm

Enllaços d’interès:

Vols saber com fer una llista de la compra que t’ajudi a estalviar? http://escuelas.consumer.es/web/es/aprender_a_aprender/tarea5/

Has sentit parlar dels drets energètics i dels punts d’assessorament energètic? Fes click aquí !

Ecoserveis és una associació que lluita per garantir el dret i l’accés a l’energia a un preu just.

Ajuda per entendre les factures de llum, aigua o gas!
http://consum.gencat.cat/documentacio/InteractiuFactures/index.html

Comprar coses usades, o vendre coses que no necessitem
http://www.millorquenou.cat/

Com comprar amb seny!
http://jovecat.gencat.cat/ca/temes/economia/consum/

http://www.barcelonesjove.net/links/5203/La%20teva%20economia

http://www.ideasyahorro.com/consejos-para-ahorrar/

La despesa alimentària mensual pot variar molt segons els hàbits d’alimentació i consum de productes frescos i preparats, d’una banda; i si menges a casa o a fora. El cost dels àpats a fora també canvia molt si et portes el menjar preparat o bé t’entaules en algun establiment.

Les despeses fixes de transport canvien molt segons els trajectes que facis habitualment i segons amb quin mitjà: anar a peu o amb bicicleta, amb transports públics, amb taxi o amb cotxe propi. Tingues-ho en compte si tens un pressupost limitat.

Per a una economia domèstica sostenible, és recomanable que les despeses d’habitatge no equivalguin a més del 30 % dels ingressos.

Podem controlar aquestes despeses si en fem un consum moderat i racional.

Amb les noves tecnologies -tot i que hauria de ser al contrari-, el cost domèstic de les comunicacions s’ha disparat. Connectar-se a Internet i trucar per telèfon pot tenir un cost fix al mes o variar molt de l’un mes a l’altre, segons el consum i la modalitat de contracte.

Si estudies, has de preveure en el pressupost domèstic l’import de la matrícula i la forma de pagament del curs: de cop, en quotes semestrals, trimestrals o mensuals; a més del cost dels materials associats al curs.

És una de les partides més fluctuants. De tant en tant és inevitable que renovis roba i calçat. Potser ets una persona austera en aquest àmbit: fas servir la roba fins que ja no pot estar més gastada; compres roba i calçat de segona mà i sempre de rebaixes o als mercats. En aquest cas, vestir-te no hauria de significar cap ensurt per a la teva economia domèstica. Però si t’agrada vestir-te amb marques conegudes, tenir una gran varietat de roba a l’armari i renovar-la sovint per seguir les tendències de la moda, vés amb compte: uns pantalons o unes sabates poden desmuntar-te tot el pressupost mensual.

Anar a fer un got, al cinema o al teatre, apuntar-te a un curset o un taller, comprar llibres o música són despeses relativament petites que, si no les controles, et poden reduir considerablement la liquiditat econòmica. Assegura’t que el consum en activitats o productes de lleure no et priva de pagar les despeses fixes i inevitables.

Hi ha tantes despeses possibles com opcions i necessitats de consum i serveis: assegurances, medicaments, manutenció d’animals, perruqueria, regals per a la gent que t’envolta… Identifica-les i administra-les segons les teves possibilitats.

GUIA EMANCIPACIÓ

Twitter

Contacte

Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits

Via Laietana, 54, 1er
08003 Barcelona

Tel: 93 268 99 91

info@fepa18.org