Salut de les emocions

Tan important com la salut física és la salut mental o psicològica.

Si notes en algun moment que no estàs del tot bé, et sents trist/a, tens problemes d’alimentació o per dormir, notes que tens pors, sents ansietat, estàs massa preocupat/ada o depressiu/iva o, en general, no et sents bé amb tu mateix/a, no et quedis a casa i deixa’t ajudar.

Totes les persones podem passar per situacions que ens fan patir o hem de gestionar circumstàncies complicades que, de vegades, ens ultrapassen i ens dificulten posar en marxa els nostres recursos personals. La nostra xarxa de suport és molt important i, en aquestes situacions, també és important valorar si demanar ajuda a un professional. La nostra xarxa de suport és molt important i, en aquestes situacions, també és important valorar si demanar ajuda a un professional.

Estic boig/boja si vaig al psicòleg?

Si algú et recomana anar al psicòleg (sigui al Centre de Salut Mental d’Adults CSMA o a un altre lloc) és perquè creu que hi ha alguna cosa que et fa patir, quelcom que hauria de canviar perquè siguis més feliç, i que necessites que algú t’ajudi a fer-ho (un psicòleg o psicòloga). És això maduresa o és estar boig? Decideix-ho tu mateix/a! Si et fa mal el genoll, aniries al metge si, després d’un temps, veus que el dolor no se’t passa?

En qualsevol cas, pots provar d’anar-hi i després ja decidiràs si ho necessites realment o no.

Anar al psicòleg vol dir que algú parlarà amb tu del que et preocupa i t’ajudarà a canviar-ho. I, si no es pot, t’ajudarà a viure millor.

Fer psicotèrapia amb un psicòleg ajuda a prendre consciència, a comprendre determinades situacions i a gestionar les emocions, i promou l’aprenentatge, la millora d’habilitats i la gestió del canvi, per disminuir el malestar i millorar l’autonomia personal.

Aconseguir el benestar emocional té molt a veure amb identificar i gestionar:

  • Situacions, vincles i activitats que ens fan sentir bé o no.
  • Hàbits, rutines, comportaments que hem de tenir o evitar.
  • Senyals d’alerta que ens indiquen que quelcom no va bé.
  • I·lusions, objectius personals, valors i projectes.
  • Eines i recursos que ens poden ajudar en moments de patiment.
  • Estratègies que ens han servit en el passat i les que no, per aprendre de l’experiència.

De vegades, un malestar emocional molt intens i sostingut en el temps pot desembocar en un problema de salut més greu que denominem trastorn mental.

Aquí podràs informar-te d’alguns d’aquests trastorns: què és l’ansietat, la depressió, autolesionar-se, el TDAH, els trastorns alimentaris, els trastorns psicòtics, l’esquizofrènia, el trastorn bipolar, el trastorn límit de la personalitat, el trastorn obsessiu compulsiu, o l’abús de substàncies.

Què has de fer si necessites ajuda?

Si detectes algun d’aquests símptomes en tu mateix/a o en una altra persona, el més important, en primer lloc, és comunicar-ho al Centre d’Atenció Primària (CAP) que et correspongui per districte.

El teu metge o metgessa de família t’escoltarà i, si es tracta d’un tractament senzill, podrà ajudar-te. En el cas que valori que necessites un tractament psicològic i/o psiquiàtric, et derivaran als Centres de Salut Mental d’Adults o CSMA (per a majors de 18 anys) o als Centres de Salut Mental Infantils o Juvenils o CSMIJ (per a menors). Cerca a la teva ciutat recursos de «Salut Mental» i ho trobaràs!

Si és urgent, també pots acudir-hi directament, sense derivació. Per a obtenir més informació, no dubtis a contactar amb CatSalut Respon (tel. 061).

D’altra banda, sempre tens l’opció privada per rebre tractament o fer teràpia.

La Xarxa Umbral, és una xarxa d’assistència recomanada pel Col·legi de Psicòlegs de Catalunya que compta amb psicòlegs, psicoterapeutes, psicoanalistes i psiquiatres. La fundació ofereix tractaments gratuïts o a preus molt econòmics a joves que així ho sol·licitin. El correu és coordinacion@umbral-red.org i els telèfons són 934 571 278 / 685 500 556 / 652 071 594.

El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, on també tenen en compte si no tens gaires diners.

Com a servei d’orientació, assessorament i informació, també pots contactar amb Activa’t per la salut mental. A més de trobar un espai on et poden orientar, hi ha altres recursos, com guies, manuals, etc., que et poden ser útils.

Aquí t’escoltem és un servei par a joves de 12 a 20 anys que et proporciona eines i recursos per enfortir les teves habilitats personals i socials, i fomentar el teu creixement personal.

L’espai Konsulta’m és un servei de suport psicològic per a adolescents i joves d’entre 12 i 22 anys, i d’assessorament psicològic a professionals en matèria de salut mental.

També disposes de l’Associació Ventijol que et proporciona serveis psicològics a preus ajustats als teus ingressos.

A l’Espai Jove FEPA también hacen talleres para gestionar las emociones, para jóvenes extutelados. Contacta’ls!

Trastorns alimentaris

Els trastorns de la conducta alimentària s’originen per diferents factors que deriven en una alteració en la relació que tenim amb el menjar. Entre d’altres, hi trobem l’Anorèxia i la Bulímia però n’hi ha molts més i poden afectar persones de qualsevol edat. Aquí tens més informació sobre quins són els símptomes. També pots informar-te dels símptomes, quins són els mites o a on dirigir-teaquí.

Si cerques ajuda en relació amb aquesta qüestió pots dirigir-te aquí.

Qui et pot ajudar?