CONTROLA LES TEVES DESPESES

Obligacions fiscals: Com saber si has de fer la declaració de la renda o declarar altres impostos

L

os adults tenim que preocupar-nos dels devers que la llei ens demana.

 

Hi ha diferents impostos, com els que se tenen que pagar si tens cotxe, una casa… Aquí trobaràs informació.

 

Una de las obligacions més comuns és informar cada any dels moviments de diner que fem: què guanyem? (un sou, beques, etc.) i què paguem? (lloger, hipoteca, etc.) Clica aquí per informar-te.

IMPORTANT! HAS DE SABER SI ESTÁS OBLIGAT O NO A FER LA DECLARACIÓ DE LA RENDA! Potser te tornin diners! (O potser el tinguis que pagar…)

El document de Hacienda que deus omplir, posant tot els diners que has guanyat durant el any i també algunes despeses (si pagues un lloguer amb contracte, per exemple) para saber si pagues, o te paguen.

 

Cada any. Se fixen unes dates que marquen quan comença i quan acaba el termini. Fora de aquestes dates no se pot fer, per lo tant si estàs obligat i no l’has fet en aquest termini, poden sancionar-te. Normalment es d’abril a juny (i se posen los dades de l’any anterior). Per tant, en abril de 2019 faries la declaració de la renta de 2018.

En el web trobaràs tota la informació.

 

Pots demanar hora para que te ajudin a fer-la. Si la fas, du tota la documentació que puguis (certificats de les empreses on hagis treballat durant l’any, del paro, de las beques, certificats de l’oficina bancaria i, si estàs pagant un lloguer, documentació sobre quant has pagat i les dades d’aquest…). Encara, quan vagis te demanaran la documentació que falti i potser tindràs tornar!

 

També pots fer-lo tot per Internet i/o telèfon. Podries fer ‘’l’esborrany’’, (te lo fan automàticament, però tens revisar-lo i modificar-lo si falta alguna dada, o no estan correctes). Recorda que el responsable de verificar la informació continguda en el esborrany ets tu. Si fas la declaració amb dades erronis poden sancionar-te.

 

Una vegada modificat, tens que confirmar-lo.

  • L’empresa segurament te haurà donat un documento en el que indiqui les rentes que has obtingut, que a més tindrà que coincidir amb les dades de les nòmines que has rebut al llarg de l’any.
  • Les entitats financeres també te hauran informat sobre els rendiments de interessos sobre els depòsits que hagis tingut, i si no, pregunta-ho.
  • La entitat financera en la que tenen la hipoteca te haurà informat de el que has pagat de hipoteca (amortiçació+interessos+despeses). Contrasta que es lo mateix que tu has pagat durant tots els mesos
  • Si tens propietats (vivenda, garatge…), contrasta que les dades que apareixen en el esborrany són correctes.
  • Si tens fills o persones majors al teu càrrec, comprova que estan inclosos a efectes de calcular el mínim personal i familiar.

Tens que calcular quant diner brut has cobrat durant el any.

 

I tenir en compte si aquest diner sols ve de un pagador (un sou, una beca, el paro…) o de dos.

 

Si els ingressos sols han vingut de un pagador i durant l’any has guanyat menys de 22.000€, NO tens que fer la declaració de la renda. Si has tingut més de un pagador (i el segon o posteriors supera los 1.500€ anuals) el límit baixa fins als 11.200€. A més, si fas la deducció per hipoteca sí que la tindries que presentar, independentment del límit.

Si tinguessis obligació de realitzar-la, si te surt a tornar… la pots presentar per que Hacienda te torni diners!

La meritació del IRPF (Impost sobre la Renta de les Persones Físiques), és anual. Si un any tens la obligació de realitzar-la i no la fas, Hacienda pot detectar-lo i obligar-te a que lo facis, amb la seva corresponent sanció. Però si un any no tens obligació de realitzar-la, sols la realització si tu lo decideixis (por exemple si te surt a tornar)

IMPORTANT! Què passa si no pac? Sanciones y multes

Si decideixes no pagar un import que te reclamen (una sanció, com por exemple una multa por fer un grafiti, no dur la targeta de metro vàlida, beure al carrer…) te lo estalviaràs per un temps…però te sortirà car. Tot lo que ens demanen, lo terminarem pagant. I quant més temps passi, pitjor…! Perquè aniran sumant interessos!

Com lo farien? Quant tinguis diner al teu número de compte, te lo acabaran sacant. Es lo que s’anomena embarg.

 

GUIA EMANCIPACIÓ

Twitter

Contacte

Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits

Via Laietana, 54, 1er
08003 Barcelona

Tel: 93 268 99 91

info@fepa18.org