CUIDA'T

Salut de les Emocions

Tan important com la salut física és la salut mental o psicològica.

 

Si en algun moment notes que no estàs del tot bé, et sents trist/a, tens problemes d’alimentació o per dormir, notes que tens pors, sents ansietat, estàs excessivament preocupat/da o depressiu/va o, en general, no et sents bé amb tu mateix/a, no et quedis a casa i deixa’t ajudar.

Totes les persones podem passar per situacions que ens fan patir o hem de gestionar circumstàncies complicades que, de vegades, ens sobrepassen i ens dificulten posar en marxa els nostres recursos personals. La nostra xarxa de suport és molt important i, en aquestes situacions, també és important valorar si demanen ajuda  un professional.

Si algú et recomana anar al psicòleg (sigui al Centre de Salut Mental d’Adults- CSMA- o a altre lloc) és per què creu que hi ha alguna cosa que et fa patir, alguna cosa que hauria de canviar per a que fossis més feliç, i que necessites algú que t’ajudi a fer-ho (el psicòleg). És això maduresa o estar boig? Decideix-ho tu mateix/a! Si et fa mal el genoll, aniries al metge si després d’un temps veus que no se’t passa per si sol?

 

En tot cas, pots provar d’anar-hi i després ja decidiràs si ho necessites realment o no.

 

Anar al psicòleg vol dir que algú parlarà amb tu del que et preocupa i t’ajudarà a canviar-ho. I si no es pot, t’ajudarà a viure-hi millor.

Fer psicoteràpia amb un psicòleg ajuda a prendre consciència, a comprendre determinades situacions i a gestionar les pròpies emocions i promou l’aprenentatge i la millora d’habilitats i la gestió del canvi, per disminuir el malestar i millorar l’autonomia personal.

Assolir el propi benestar emocional té molt a veure amb identificar i gestionar:

– Situacions, vincles i activitats que ens fan sentir bé o no.

– Hàbits, rutines, comportaments que hem de fer o que hem d’evitar.

– Senyals d’alerta que ens indiquen que alguna cosa no va bé.

– Il·lusions, objectius personals, valors i projectes.

– Eines i recursos que ens poden ajudar en moments de patiment.

– Estratègies que ens han servit en el passat i les que no, per aprendre de l’experiència.

 

 

De vegades les preocupacions o el malestar que tenim és més greu, i llavors s’anomenen Trastorns mentals.

 

Aquí podràs informar-te d’alguns d’aquests: què és l’ansietat, la depressió, autolesionar-se, el TDAH, els trastorns alimentaris, els trastorns psicòtics, l’esquizofrènia, el trastorn bipolar, el trastorn límit de la personalitat, el trastorn obsessiu compulsiu, o l’abús de substàncies.

Si detectes algun d’aquests símptomes en tu mateix/a o en una altra persona, el més important, en primer lloc, és comunicar-ho al Centre d’Atenció Primària que et correspongui per districte.

 

El teu metge o metgessa de capçalera t’escoltarà i si es tracta d’un tractament senzill, podrà ajudar-te. En cas que valorin que necessites un tractament psicològic i/o psiquiàtric, et derivaran als Centres de Salut Mental d’Adults (per a majors de 18 anys) o als Centres de Salut Mental Infantils o Juvenils (per a menors). Cerca a la teva ciutat recursos de “Salut Mental” i ho trobaràs!

 

Si és urgent, també pots anar-hi directament, sense derivació. Si vols més informació, no dubtis en contactar amb CatSalut Respòn (Tel. 061).

D’altra banda, sempre tens la opció privada per tal de rebre tractament o fer teràpia.

  • La Xarxa Umbral, una xarxa d’assistència recomanada pel Col·legi de Psicòlegs de Catalunya que compta amb psicòlegs, psicoterapeutes, psicoanalistes i psiquiatres. La fundació ofereix tractaments gratuïts, o a preus molt econòmics a joves que així ho sol·liciten.  El mail és coordinacion@umbral-red.org, i el telèfon  934 571 278 / 685 500 556 / 652 071 594
  • El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, on també tenen en compte si no tens molts diners.
  • Com a servei d’orientació , assessorament i informació també podeu linkar amb Activa’t per la salut mental. A banda de trobar un espai on et poden orientar hi ha altres recursos tipus guies, manuals, etc…que pot resultar d’utilitat.
  • Aquí t’escoltem és un servei per a joves de 12 a 20 anys, on et proporciona eines i recursos per enfortir les teves habilitats personals i socials, i fomentar el teu creixement personal.
  • El programa Konsulta’m és un servei de suport psicològic per a adolescents i joves d’entre 12 i 22 anys i d’assessorament a professionals en matèria de salut mental.

 

A l’Espai Jove FEPA també fan tallers per gestionar les emocions, per joves extutelats/des. Contacta-hi!

ALTRES LLOCS ON ADREÇAR-T’HI

VULL BUSCAR UN PSICÒLEG A …

FES UN COP D’ULL

GUIA EMANCIPACIÓ

Twitter

Contacte

Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits

Via Laietana, 54, 1er
08003 Barcelona

Tel: 93 268 99 91

info@fepa18.org